Kesällä tuli kuluneeksi 4 vuotta siitä, kun asensimme kotiimme Timberwisen öljyvahatun parkettilattian. Öljyvahatun lattian huoltoväli eli tarve pinnan kuntoa ylläpitävälle öljyvahakäsittelylle on käytöstä ja kulutuksesta riippuen 1-4 vuotta. Koska omassa lattiassamme ei kulumisen jälkiä näkynyt vielä yhtään, en kiirehtinyt huoltokäsittelyn kanssa aiemmin. Nyt ajattelin kuitenkin olevani kaukaa viisas, kun käsittelen lattian, vaikkei se vielä kulumisen merkkejä osoitakaan. Näin vältyn mahdollisilta sävymuutoksilta, joita voi syntyä, jos pinnan antaa kulua ”puhki” parketin sävytettyyn kerrokseen asti.
Joten ei kun tuumasta toimeen. Työläin vaihe operaatiossa oli ilman muuta se, että lattia täytyi saada esille huonekalujen, mattojen ja kaikenlaisen lattioille kertyneen romppeen alta. Isoimpia huonekaluja en tietenkään lähtenyt huoneista tyhjentämään, mutta kaiken helposti siirrettävän nostin sänkyjen ja sohvien päälle tai kannoin toiseen huoneeseen. Tilannetta helpotti se, että osassa kodistamme on laattalattia, jonne tavarat sai siirrettyä käsittelyn ja kuivumisen ajaksi.
Timberwise-parketissa pintakäsittelynä on Osmo Color -öljyvaha. (Jos sinun öljyvahattu parkettisi on eri merkkinen, tarkistathan käytettävät tuotteet ja ohjeet ko. tuotteen valmistajalta.) Työohjeita lattian huoltokäsittelyyn olin saanut sekä Timberwiselta että netistä Osmo Colorin julkaisuista ja videoista. Parhaat käytännön vinkit sain kuitenkin Lappeenrannan Värisilmästä Ari Kiljuselta, jolle lattioiden vahaus on tuttu juttu. Värisilmästä löytyi myös sopivankokoinen purkki väritöntä Osmo Color öljyvahaa nro 3062. Vahausvälineeksi valitsin nukkaamattoman mikrokuitumopin ja käsiäni suojaamaan muutaman parin kertakäyttöhanskoja.
Tyhjennetty lattia täytyi ensin tietysti imuroida ja pestä huolellisesti. Otin varmuuden vuoksi kaksi kierrosta kumpaakin leijuvaisten koirankarvojen ja kesän jäljiltä aurinkorasvaisten varpaanjälkien häätämiseksi. Sitten ehtikin välillä käydä asiakastapaamisella, kun lattia kuivui pesujen jäljiltä. Lapset, koira ja puoliso oli tässä vaiheessa jo häädetty kesämökille viikonlopun viettoon.
Täytyy myöntää, että vähän jännitti, kun öljyvahainen moppi ensimmäistä kertaa laskeutui ah niin upean parkettimme pinnalle. Aloitin vahauksen varmuuden vuoksi vaatehuoneiden perukoilta, jossa pienet harjoittelun jäljet eivät haittaisi. Huomasin kuitenkin nopeasti, ettei touhu ollut juuri perussiivousta kummempaa. Näppärästi kääntyilevä levymoppi oli mitä mainioin valinta öljyvahan levitykseen. Normaalista lattian pyyhkimisestä työskentely erosi lähinnä siinä, että moppia täytyi painaa vähän napakammin lattiaa vasten ja pyyhkiä lattian pinta tiiviimmin, jotta vaha varmasti levittyy joka kohtaan. Ja ottaa iisimmin listojen, huonekalujen yms. vierellä, ettei vahaa tullut levitettyä ei-toivottuihin kohteisiin.
Ja nyt tulee se tärkein vinkki, jonka Värisilmän Arilta sain. Joka paikassa korostetaan sitä, että vahaa käytetään huoltokäsittelyyn vain hyvin pieni määrä. Tämä ”hyvin pieni määrä” voi kokemattomalle lattianvahaajalle olla kuitenkin edelleen aika abstrakti määre. Ari neuvoi toimimaan öljyvahan kanssa siten, että vaha lisätään levymoppiin jollain toisella kangaspalalla tms. töpöttelemällä. Ei missään tapauksessa purkista kaatamalla, kuten olin jo suunnitellut tekeväni. 🙂 Kaatamalla vahaa tulisi auttamatta liian suuri määrä, joka voisi jättää lattian pintaan jälkiä. Tämän huomasin käytännössä itsekin, kun yhteen kohtaan lattialistan viereen sain kuin sainkin jäämään hieman tummemman alueen, kun en enää loppuvaiheessa jaksanut olla niin tarkka öljyvahan vähäisyyden suhteen.
Näillä neuvoilla lattian vahaus sujui kuin tanssi ja lopputuloksesta tuli täydellinen. Ja vaikka olin kuvitellut lattiapinnan olevan lähes priimakunnossa ennen vahaustakin, löytyi tarkemmassa tarkastelussa kuitenkin jo pientä kulumaa halkolaatikon ja koulupöydän ääressä olevan muovisen lattiasuojuksen alta. Kaikki kulumajäljet siistiytyivät huoltokäsittelyllä, joten aivan oikeaan saumaan taisi tämä sittenkin sattua. Sitten itsekin perheen seuraksi mökille, jotta lattia sai pari päivää kuivua rauhassa ennen tavaroiden paikoilleen laittoa.
Joten vastauksena otsikossa esitettyyn kysymykseen totean, että onnistunut huoltokäsittely ei missään tapauksessa ole vaikeaa ja on ehdottomasti tehtävissä amatöörinkin ottein. Operaatio ei myöskään ole niin suuritöinen tai hankala, etteikö upean upeaa lattiaansa jaksaisi tällä systeemillä neljän vuoden välein huoltaa. Tai kutsua ammattilaista huoltamaan, ilman muuta mahdollista sekin. Oleellista kuitenkin se, että tällä kohtuu simppelillä toimenpiteellä lattia uudistuu taas uuteen loistoon ja pitää pintansa taas tulevien vuosien touhuissa.
Pidetään huolta puulattioistamme! ♥