Viimeeksi tänään tapasin asiakkaan, joka on voimakkaasti herkistynyt säilöntäaineille MI ja MIT.
Metyyli-isotiatsolinoni (MI tai MIT) ja Metyylikloori-isotiatsolinoni (MCI) ovat jo pieninä pitoisuuksina tehokkaita säilöntäaineita. Niitä käytetään eri tuoteryhmissä, kuten kosmetiikassa, hygieniatuotteissa, pesu- ja puhdistusaineissa, astianpesuaineissa, liimoissa ja maaleissa. MI ja MCI voivat aiheuttaa yksittäin tai seoksena herkistymistä sekä viivästynyttä allergista kosketusihottumaa.
Herkistyminen MI:lle on viime vuosina yleistynyt, sillä sen käyttö säilöntäaineena on lisääntynyt parabeenien korvaajana. Herkistyneellä jo hyvin pienikin pitoisuus MI:tä voi aiheuttaa oireita. (lähde: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry)
Lisäksi muut esim. huonekaluista ja sisustusmateriaaleista sisäilmaan haihtuvat kemikaalit ja VOC-yhdisteet voivat aiheuttaa oireita. Näin ollen esim. kalustevalinnoissa tulee kiinnittää huomiota paitsi tuotteen visuaalisiin ja käytännöllisiin ominaisuuksiin, myös sen h a j u u n. Kun pistät pään uuteen komeroon tai uuden sohvan pehmusteen lähelle, mitä nenä sanoo? Jos tuotteessa on selkeä ”uuden tuoksu”, on se todennäköisesti merkki sisäilmaan haihtuvista kemikaaleista tai orgaanisista yhdisteistä.
Tänään luupin alla ovat sisäpintojen maalit, jotka valikoimme nimen omaan näitä säilöntäaine ja VOC-pitoisuuksia silmällä pitäen. Kemistin tutkintoa tässä välillä kyllä kaipailee, että näistä kaikista aineista ja yhdisteistä saisi ihan järjellistä tolkkua. Selvitystyö kuitenkin kannattaa, jotta jokapäiväinen hengittämämme ilma olisi puhtaampaa ja terveellisempää!